Teringat pula saya tahun lepas, walaupun tak berkesempatan menyambut Aidiladha bersama keluarga di Majidee, emak telah menghantar daging korban untuk kami sekeluarga melalui kakak saya yg tinggal di Kota Damansara. Alhamdulillah, murah rezeki kami hinggakan penuh peti ais di rumah. Bermulalah episod memasak lauk daging hampir setiap hari. Sehinggakan saya dah hampir kehabisan idea. Last-last saya masak resipi ni. Mula-mula tu suami tak pandai makan lauk yg exotic ni...lama-kelamaan, bila saya ulang lagi resipi ni, dia pulak yg suka. :)
Bahan-bahan:
- 500gm Daging Salai
- 1 biji Mangga Muda (boleh digantikan dgn belimbing buluh)
- 1500ml Santan Segar HIZS (kalau nak kuah byk lebih tambah lagi)
- 20 biji cili api (kalau nak pedas tambah lah cili lagi)
- 1 inci kunyit
- Garam secukup rasa

Cara Memasak:
- Daging salai dihiris nipis. (Saya salai daging cara moden jer, pakai pan / atau boleh bakar dalam oven, almaklumlah susah nak cari kayu api..hehehe)
- Tumbuk cili api dengan kunyit sehingga lumat.
- Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejab. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.
- Apabila daging telah empuk. Masukkan Santan Segar HIZS dan garam.
- Mangga dikupas kulit dihiris nipis. Kacau gulai sehingga mengelegak. Rasakan garamnye. Akhir sekali masukkan mangga yang telah dihiris, biar gulai mengelegak sekejap. Tutup api.
No comments:
Post a Comment