Bahan Utama:-
Cara Memasak:-
- 1/2 ekor ayam - dipotong sederhana
- 1 1/2 cawan Santan Pekat HIZS
- 2 cawan santan cair
- 3 sudu besar Kerisik Asli HIZS
- 1 keping asam gelugor
- sedikit serbuk kunyit (jika perlu)
- 2 - 3 batang serai - diketuk
- 2 helai daun kunyit - dibelah/disimpul
- garam secukup rasa
- 12 tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah)
- 1 inci kunyit hidup
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas kecil bawang putih
- 1/2 ekor ayam - dipotong sederhana
- 1 1/2 cawan Santan Pekat HIZS
- 2 cawan Santan Segar HIZS yg telah dicairkan
- 3 sudu besar Kerisik Asli HIZS
- 1 keping asam gelugor
- sedikit serbuk kunyit (jika perlu)
- 2 - 3 batang serai - diketuk
- 2 helai daun kunyit - dibelah/disimpul
- garam secukup rasa
Cara Memasak:-
- Masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit (jika kuah nampak pucat) dan Santan Segar HIZS yg telah dicairkan ke dalam periuk. Didihkan sebentar.
- Masukkan ayam dan serai dan diikuti dengan asam gelugor dan daun kunyit, masak hingga ayam masak dan kuah sedikit surut. (*santan cair jgn banyak sangat sebab air ayam akan keluar masa memasak)
- Masukkan garam secukup rasa dan Santan Pekat HIZS diikuti dengan Kerisik Asli HIZS. Kacau dan masak ayam hingga kuah nampak sedikit pekat. Seimbangkan rasa dan tutup api sambil dikacau-kacau sekejap agar kuah tidak berkepala. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment