Cili Giling HIZS: Ayam Masak Lemak Cili Padi dgn Kerisik

Ayam Masak Lemak Cili Padi dgn Kerisik

Bahan Utama:-
  • 1/2 ekor ayam - dipotong sederhana
  • 1 1/2 cawan Santan Pekat HIZS
  • 2 cawan santan cair
  • 3 sudu besar Kerisik Asli HIZS
  • 1 keping asam gelugor
  • sedikit serbuk kunyit (jika perlu)
  • 2 - 3 batang serai - diketuk
  • 2 helai daun kunyit - dibelah/disimpul
  • garam secukup rasa
Bahan Ditumbuk :-

  • 12 tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas kecil bawang putih
Bahan Utama:-
  • 1/2 ekor ayam - dipotong sederhana
  • 1 1/2 cawan Santan Pekat HIZS
  • 2 cawan Santan Segar HIZS yg telah dicairkan
  • 3 sudu besar Kerisik Asli HIZS
  • 1 keping asam gelugor
  • sedikit serbuk kunyit (jika perlu)
  • 2 - 3 batang serai - diketuk
  • 2 helai daun kunyit - dibelah/disimpul
  • garam secukup rasa

Cara Memasak:-
  1. Masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit (jika kuah nampak pucat) dan  Santan Segar HIZS yg telah dicairkan ke dalam periuk. Didihkan sebentar.
  2. Masukkan ayam dan serai dan diikuti dengan asam gelugor dan daun kunyit, masak hingga ayam masak dan kuah sedikit surut. (*santan cair jgn banyak sangat sebab air ayam akan keluar masa memasak)
  3. Masukkan garam secukup rasa dan Santan Pekat HIZS diikuti dengan Kerisik Asli HIZS. Kacau dan masak ayam hingga kuah nampak sedikit pekat. Seimbangkan rasa dan tutup api sambil dikacau-kacau sekejap agar kuah tidak berkepala. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Translate

Korang kena cuba yg ni, it's really helpful!

Sitegiant E-commerce